JAK DEGUSTOVAT ČOKOLÁDU
Kvalitní čokoláda je požitek pro všechny smysly. Pokud ji sníte na posezení, zbytečně se připravujete o zážitek. Jak tedy ochutnat čokoládu, abyste plně docenili její osobitost? V první řadě, čím více víte, tím lépe. Neváhejte prostudovat složení a chuťový profil čokolády. Ten je určen jednak druhem kakaových bobů, ale i způsobem pražení a konšováním.
Čisté neochucené čokolády mohou jen díky druhu bobů chutnat po karamelu, kávě nebo i po doutníku. Každá čokoláda má svůj vlastní příběh a vy jste jeho součástí.
Čich: | Otevřete obal tabulky a přičichněte - aroma určují kakaové boby čokolády. Některé druhy proto voní po oříšcích, kokosu, či ovocných plodech. Pokud ihned výrazně ucítíte vanilku, produkt nejspíš obsahuje vanilkové aroma. To bohužel potlačuje přirozenou vůni a chuť kakaových bobů. |
Zrak: | Zkontrolujte barvu a povrch čokolády – textura by měla být hladká bez větších bublinek, jednolitá a lesknout se. Žluté nebo bílé mapy či barevné nesrovnalosti mohou značit špatnou temperaci při výrobě nebo teplotu skladování. Odstín čokolády závisí na druhu kakaových bobů. Nenechte se proto překvapit červeným, černým, nebo i modrým odleskem. Může se také stát, že 100% čokoláda má světlejší barvu než její mléčný soused z jiného druhu bobů. |
Hmat: | Nebojte si tabulku osahat. Mléčné čokolády se sice rozpouští dříve, ale i přesto by se Vám tabulka neměla ihned začít rozpouštět v prstech. Porovnejte i její tvrdost a hladkost. |
Sluch: | Ulomte si kousek - zlomení čokolády má být následováno výrazným křupnutím. Tabulka se nemá prohýbat, nýbrž krásně lupnout s ostrou hranou zlomu. |
Chuť: | Konečně degustujte - je dobré dílek tabulky nekousat, nýbrž jej nechat přirozeně rozpustit v ústech. Tím se může postupně plně rozvinout chuťový profil čokolády. Struktura na jazyku má být hladká, bez hrudek. Čím déle se čokoláda konšuje, tím je její textura hladší. |