VÝROBA ČOKOLÁDY

výroba čokolády

V naší čokoládovně se specializujeme na výrobu tabulkových čokolád bez příchutí. Najdete však u nás i čokoládové krémy, oříšky nebo pralinky,
které si sami vyrábíme.

Tmavé čokolády obsahují pouze dvě ingredience, a to kakaové boby a třtinový či kokosový cukr nebo panelu (sušenou třtinovou šťávu). Do mléčných čokolád dále přidáváme kakaové máslo a sušené plnotučné mléko.

Kakaové boby k nám dorazí v jutových pytlích, nejprve je potřeba je ručně přebrat a odstranit z nich nečistoty. Boby se dále praží při teplotách 80-120°C, drtí a odslupkovávají na tzv. nibsy. Ty se nasypou do melanžeru, kde se 18 až 72 hodin konšují (dochucuji) spolu s dalšími ingrediencemi. Po dokončení konšování už máme finální, ještě neztemperovanou, čokoládu.

Dalším krokem výroby je temperovaní. V temperovacím stroji (temperovačce) se čokoláda zahřívá na přibližně 50°C a chladí na 30°C. Správně ztemperovaná čokoláda se nalévá
do formiček a nechává se vychladnout, případně je možné ji ozdobit ovocem nebo třeba ořechy.

Pak už jen stačí čokolády zabalit, označit a uložit do polic k prodeji. 

Do výrobny můžete kdykoliv nahlédnout v naší čokoládovně a seznámit se tak s procesem výroby zblízka, třeba při šálku horké čokolády.